Eetbare bloemen

Lekker door de seizoenen van de tuin

Doe net zoals de tv-koks en bloggers en gebruik eetbare bloemen voor het eten en drinken! Veel mooie bloemen kunnen worden gekonfijt om zo voor een bepaalde tijd te worden geconserveerd. Maar ook in boter, zelfgebakken brood of roomkaasdips doen eetbare bloemen het heel goed.

We hebben een aantal heerlijke recepten voor originele ijsblokjes, mooie gebakdecoratie en kleurrijke salades voor u samengesteld. Maak echt trend-food van uw keukencreaties!

Bloemkracht

Bloemenplezier gegarandeerd!

onze favorieten
onze favorieten

Naast roos, viooltjes en madeliefjes zijn er nog tal van andere bloemen en planten met eetbare, kleurrijke bloesem. Dit zijn onze favorieten:

Madeliefjes (Bellis perennis), Oost-Indische kers (Tropaeolum majus), geranium (Pelargonium), sterafrikaantje (Tagetes tenuifolia), rozen (Rosaceae), lavendel (Lavandula angustifolia), hoorntviooltje (Viola cornuta), lila (Syringa vulgaris), korenbloem (Cyanus segetum), paardenbloem (Taraxacum)

recepten
recepten
Ingrediënten:
Snoepjes voor mijn lieve...

Gekonfijte bloemen

Suikerzoet decoratie-idee uit de tuin

  1. Kook 50 g suiker in 125 ml water tot siroop en laat dit afkoelen.
  2. Dompel de bloemen voorzichtig met een vork in de siroop en leg ze op een bakplaat.
  3. Laat de siroop een beetje drogen en strooi wat extra suiker over de bloemen.
  4. Laat dit ongeveer 1 tot 2 weken goed drogen - klaar!

Voor bijzonder interessante composities kunt u ook kruiden volgens hetzelfde principe konfijten.

Tip: Leg bloemen te drogen in een muffinvorm, zo behouden ze hun vorm!

recepten
recepten
'IJs

IJsblokjes met kruiden, bessen en bloemen

Aroma-kick voor verfrissende drankjes

Bevroren kruiden zien er niet alleen geweldig uit, ze geven ook elk drankje een aparte smaaknuance. Voor de ijsblokjes zijn allerlei soorten kruiden zoals rozemarijn, basilicum, munt en tijm te gebruiken.

Snel gemaakt: Pluk de blaadjes. Vul de ijsblokjesvorm met water, voeg de blaadjes toe en zet dit in de diepvries. Niet zo sterk smakend, maar vooral leuk om naar te kijken, zijn ijsblokjes met eetbare bloemen of kleine bessen (zoals blauwe bosbessen, rode bessen of frambozen).

IJsblokjes

Kleurrijke bloemsalade

Lekker, gezond en mooi om naar te kijken!

Gebruik bloemen op basis van het seizoen en afhankelijk van wat er in uw tuin bloeit.
De bloemen van Oost-Indische kers, bernagie, viooltjes, rozen, vergeet-mij-nietjes, goudsbloemen, eetbare chrysanten, gele en oranje afrikaantjes, madeliefjes, saliebloesems, echium of bieslookbloesems zijn bijvoorbeeld heerlijk en zien er mooi uit.

U kunt deze bloemen met alle bladsla combineren, uw creativiteit kent geen grenzen.

Eenvoudig en heerlijk

Zo werkt het: Maak de dressing klaar en zet deze terzijde. Was de sla en leg de bloemen erop. Doe de dressing pas net voor het eten op de salade, anders kan deze de bloemen verzachten en raakt het mooie beeld verloren. Rooster de walnoten kort in een pan zonder olie voor nog meer smaak.

Kleurrijke bloemsalade
Ideaal voor lavendel, roos, Oost-Indische kers en co: