Orchideeën verzorgen - maar dan goed!

Geniet langer van bloemen

Orchideeën zijn prachtig, in vele kleuren verkrijgbaar en vormen de perfecte decoratie voor op de vensterbank. LECHUZA helpt u om uw orchideeën optimaal te laten groeien! We leggen uit waarmee u bij de verzorging rekening moet houden en hoe u de bloeiende schoonheden gemakkelijk in passende orchideeënpotten kunt planten.

En speciaal voor de fraaie tropische bewoners heeft LECHUZA de plantbak ORCHIDEA ontwikkeld – perfect voor de hoge eisen van Phalaenopsis, Dendrobium en co.

De all-in-one orchideeën-pot

ORCHIDEA

Wie stijl heeft, stelt ook eisen – en orchideeën hebben hoge eisen. Nooit eerder was het zo gemakkelijk om aan alle wensen van deze elegante planten tegemoet te komen, zoals met onze complete set bestaande uit een fraaie pot, een lichtdoorlatend inzetstuk en speciaal orchidee-substraat. Alleen het beste voor de veeleisende schoonheden!

ORCHIDEA De all-in-one orchideeën-pot

Geschikt voor de uitdaging
en afgestemd op uw orchidee

Uw orchideeën zullen er dol op zijn: het semi-transparante inzetstuk van de ORCHIDEA geeft bijzonder veel licht aan de wortels van de veeleisende plant en bevordert een gezonde groei.

Het originele orchideesubstraat van LECHUZA met kokosvezels en humus

Het originele orchideesubstraat van LECHUZA met kokosvezels en humus is precies wat een orchidee nodig heeft om perfect te groeien.
En dan het beste: de orchideeën-set bevat al voldoende speciaal substraat voor het planten!

ORCHIDPON - Speciaal substraat voor orchideeën

ORCHIDPON

Speciaal substraat voor orchideeën

Voor de edele tropische bewoners heeft LECHUZA het substraat ORCHIDPON ontworpen, dat de planten ideale omstandigheden biedt voor een weelderige bloei. ORCHIDPON zorgt voor een gebalanceerde water- en luchttoevoer, een goede opslag van voedingsstoffen en een constante pH-waarde. Op deze manier voelen de orchideeën zich goed en zijn ze optimaal verzorgd.

Het orchideeënsubstraat kan niet alleen voor ORCHIDEA worden gebruikt, maar ook voor alle andere LECHUZA- en conventionele plantenbakken vanwege de uitstekende eigenschappen.

Professioneel advies voor de verzorging van orchideeën

Tips van de LECHUZA-vakman

YULA pearl rose

Op de juiste manier water geven

Waar u op moet letten

Orchideeën zijn erg vatbaar voor wortelrot: als afstammelingen van het regenwoud zijn de meeste orchideeën blij met een hoge luchtvochtigheid, maar ze kunnen niet tegen te veel water! Dankzij het LECHUZA irrigatiesysteem worden de planten optimaal van water voorzien.

Belangrijk: Orchideeën geven de voorkeur aan kalkvrij water, bijvoorbeeld regenwater. Van tijd tot tijd kan de plant er ook mee worden besproeid. Dit imiteert de natuurlijke habitat en zorgt voor aangename waterdamp rond de tropische plant.

Orchideeën water geven

Zo werkt het:

  1. Als er geen waterschacht is, giet u matig van boven over het substraat, maar niet over het hart van de plant. Vul het waterreservoir op basis van de grootte en individuele behoeften van uw orchidee, echter maximaal tot de helft.
  2. Zodra het water volledig is verbruikt, moet u de plant gedurende 7 dagen tot twee weken droog houden. Controleer de vochtigheid van de korrels met uw vinger en houd altijd rekening met de waterbehoefte van uw orchideeënsoort. Let op, slappe bladeren kunnen een teken zijn van te weinig, maar ook van juist te veel vocht. Onze specialisten bij de klantenservice en in onze winkels zijn beschikbaar om uw vragen telefonisch te beantwoorden.

Op de juiste manier bemesten

Orchideeën hebben, zoals elke plant, voedingsstoffen nodig om te groeien. Maar omdat ze erg bescheiden zijn, bestaat al snel het risico van overbemesting. Het LECHUZA orchideeënsubstraat en ook de PON worden met LECHUZA langetermijn-meststof gedurende 4 - 6 maanden optimaal bemest. Als aanvullende bemesting adviseren wij om de 4 tot 6 weken een in de handel verkrijgbare orchideeën-meststof.

De ideale plaats

De ideale plaats

Orchideeën hebben veel licht nodig, maar moeten worden beschermd tegen fel zonlicht (bijvoorbeeld ramen op het oosten of westen). Anders kunnen ze verbranden. Het is het beste om uw orchidee na enige tijd op een zonnige plek in de halfschaduw te zetten, neem geen risico's!

Wat te doen bij bloemverlies

Uitgebloeid

Wat te doen bij bloemverlies

In principe is het heel normaal dat orchideeën van tijd tot tijd hun bloemen verliezen. Dit heeft niets te maken met een gebrek aan verzorgende vaardigheden. Als de orchidee alle bloemen op een stengel kwijt is, er geen nieuwe bloemen komen en de stengel geel wordt, dan moet u ze snoeien. Hiervoor zijn er twee mogelijkheden:

  1. De snelle variant: Snijd af tot ongeveer 1 centimeter boven het tweede of derde slapende oog, zo komt er snel een nieuwe scheut.
  2. De manier van de tuinman: Geef de plant de tijd om te herstellen door de stengel één centimeter boven het eerste slapende oog af te snijden – hierdoor ontwikkelt het slapende oog zich tot een bloeiende scheut. Het kan langer duren voordat de volgende bloemen komen (tot een half jaar), maar de orchidee zal u belonen met krachtigere kleuren en sterkere bloemen.

Orchideeën verpotten

Stapsgewijze instructies voor het planten

Orchideeën verpotten Stapsgewijze instructies voor het planten Stap 1
Orchideeën verpotten Stapsgewijze instructies voor het planten Stap 1

Onze tafelpotten zijn ideaal voor jonge orchideeënplantjes. Het plantsubstraat bevindt zich in een zak in het inzetsuk. Vul het inzetsuk zodanig dat er nog voldoende ruimte over is voor de kluit.

Orchideeën verpotten Stapsgewijze instructies voor het planten Stap 2

Bevrijd de kluit van uw orchidee voorzichtig volledig van hout of schors. Maak van de gelegenheid gebruik om oude, rottende wortels af te snijden.

Orchideeën verpotten Stapsgewijze instructies voor het planten Stap 3

Zet uw plant met de kluit op de substraatlaag. Vul het inzetstuk tot de rand met plantsubstraat. Plaats grote luchtwortels indien mogelijk in de pot.

Orchideeën verpotten Stapsgewijze instructies voor het planten Stap 4

Door herhaaldelijk voorzichtig op de pot te tikken, maken alle wortels van de orchidee contact met het substraat. Druk het met uw vingers aan zodat de orchidee stevig in de pot staat. Klaar!

De beste plantenbakken voor orchideeën: